• 1

Соопштенија

 • Согласност за нацрт годишна програма на Националната установа +

 • Одлука за работно време летен период 2023-та +

 • Литературен конкурс за ЕСЕЈ на „Поетските љубови, маки и сонувања по родното место на Ацо Шопов“ +

  ПОГЛЕДИ ГО КОНКУРСОТ НА СЛЕДНИОВ Прочитај повеќе
 • Jавен оглас и пријава за вработување во НУУБиблиотека „Гоце Делчев„-Штип +

  ЛИНК ДО ОГЛАС ЛИНК ДО Прочитај повеќе
 • ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА НОВИ ДОКТОРИ НА НАУКИ ОД ШТИП – УЧЕСНИЦИ НА „МИТРОВДЕНСКИ СРЕДБИ НА ДОКТОРИ НА НАУКИ, 2022“ +

  ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА Прочитај повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
На ден 20.03.2024г. пред многубројната публика во салата за промоции во библиотеката, беше промоворина новата книга, историски еп со наслов „Кралство без напишана историја (Пајонија-Пеонија)“ од нашиот штипјанец Павле Рибарски
, уште еден бисер од герданот во Роднокрајното одделение, со која открива едно кралство кое досега не е споменато во ниту една форма, ниту во учебниците по историја, ниту во кој било друг сегмент од историската литература за пошироката јавност.
Промотор а воедно и рецензент на книгата беше проф.д-р Чедомир Цветановски.
Стихови од книгата читаа Маја Стојановска, Марија Стефановска и Ангела Стојанова , ученички од втора година при СОУ „Славчо Стојменски“.
Читањето на стихови беше пропратено со музички звуци во изведба на клавир од страна на Стојанче Јованов од ДМУЦ „Сергеј Михајлов“.
Со изведба на убави македонски песни настанот го збогатија членовите на ЗГ „Распеани штипјани“.
 
431594598_813562610800469_1802104412342748662_n.jpg
 
433974109_813561090800621_369782639147401048_n.jpg
 
433934656_813560760800654_919453637103934643_n.jpg
 
433902688_813560820800648_5682226298618910195_n.jpg
 
433883530_813561660800564_6469398417556046313_n.jpg
 
431563294_813561537467243_7867691752895744457_n.jpg
 
431510218_813560964133967_76777976659466228_n.jpg
 
431502085_813562537467143_2183829525299266564_n.jpg
 
431479860_813561227467274_3076569151186640805_n.jpg