• 1

Соопштенија

 • Согласност за нацрт годишна програма на Националната установа +

 • Одлука за работно време летен период 2023-та +

 • Литературен конкурс за ЕСЕЈ на „Поетските љубови, маки и сонувања по родното место на Ацо Шопов“ +

  ПОГЛЕДИ ГО КОНКУРСОТ НА СЛЕДНИОВ Прочитај повеќе
 • Jавен оглас и пријава за вработување во НУУБиблиотека „Гоце Делчев„-Штип +

  ЛИНК ДО ОГЛАС ЛИНК ДО Прочитај повеќе
 • ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА НОВИ ДОКТОРИ НА НАУКИ ОД ШТИП – УЧЕСНИЦИ НА „МИТРОВДЕНСКИ СРЕДБИ НА ДОКТОРИ НА НАУКИ, 2022“ +

  ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА Прочитај повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
Бајката е единствена книжевна форма , која има скриено значење и таа е интересна и за децата но и за возрасните.
Бајката помага на децата изградат свој свет, помага да разберат дека доброто со добро се враќа а злото секогаш губи и преку својата едноставна форма и јазик и фантазијата, му помага на детето да го пронајде својот пат и смислата на животот.
Тие не бараат ништо од детето а за возврат му нудат одговори, решенија, подршка и му ја развиваат фантазијата и имагинацијата како можне значајни процеси за ментален и когнитивен негов развој.
Денес 26.02.2024г по повод Меѓународниот ден на читање бајки, со учениците од 3/5 одделение и наставничката Јулија Читкушева од ООУ „Ванчо Прке“, одржавме книжевна работилница на која преку бајката за „Златната гуска“ научивме дека треба да имаат добро срце, да бидат мудри и праведни.
Завршивме со песната „Во светот на бајките“ со ветување дека ќе продолжат со нивно читање.
 
425369410_799998848823512_8709221316584734269_n.jpg
 
428492150_799997445490319_4656280158387836910_n.jpg
 
428491200_799996748823722_5530595533230524952_n.jpg
 
428480691_799998722156858_8324329578895657752_n.jpg
 
425334941_799997708823626_3378312353009354908_n.jpg
 
425331096_799996632157067_4367369166463927059_n.jpg
 
425273061_799997022157028_6728984366565895779_n.jpg
 
425263558_799998172156913_7372830031454451674_n.jpg