• 1

Соопштенија

 • Согласност за нацрт годишна програма на Националната установа +

 • Одлука за работно време летен период 2023-та +

 • Литературен конкурс за ЕСЕЈ на „Поетските љубови, маки и сонувања по родното место на Ацо Шопов“ +

  ПОГЛЕДИ ГО КОНКУРСОТ НА СЛЕДНИОВ Прочитај повеќе
 • Jавен оглас и пријава за вработување во НУУБиблиотека „Гоце Делчев„-Штип +

  ЛИНК ДО ОГЛАС ЛИНК ДО Прочитај повеќе
 • ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА НОВИ ДОКТОРИ НА НАУКИ ОД ШТИП – УЧЕСНИЦИ НА „МИТРОВДЕНСКИ СРЕДБИ НА ДОКТОРИ НА НАУКИ, 2022“ +

  ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА Прочитај повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
На ден 21.12.2023г се реализираше книжевниот настан "За роднокраецот Шопов", на кој беа доделени наградите од распишаниот литературен конкурс за песна и есеј на тема "Шопов за некогаш и за сега" по повод 100 години од неговото раѓање.
На литературниот конкурс со свои творби учествуваа ученици од основните и средните училишта и студенти. Во категоријата основношколци најдобри беа
1.Ангела Бреслиева -прва награда
2.Ева Арсовска - втора награда - ментор Марија Ристова
3.Тома Степановски- трета награда- ментор проф.Дени Илиевски.
Категорија средношколци-есеј
1.Сара Тошева - прва награда- ментор проф. Данче Тошева
2.Мелани Иванова-втора награда- ментор проф. Станка Арсовска
3. Даница Левкова- трета награда- ментор проф. Наташа Лазарева
Категорија средношколци- песна
1.Ева Тушевска- прва награда-ментор проф.Весна Ристова
2.Огнен Митровски- втора награда- ментор проф.Елена Богатинова
3.Ангела Стојанова-трета награда-ментор проф.Станка Арсовска
Категорија студенти
1.Марија Витанова-правни студии- прва награда.
На самиот почеток свое обраќање за ликот и делото на Шопов имаа проф. Маја Крстевска -Коларова и д-р Ана Витананова Рингачева.
Со интерпретација на песната "Старо купувам" од Шопов пред присутните се престави Антонела Митева.
Со музички точки на гитара настанот го збогатија учениците Марио Џамбаски и Андреј Тасевски од ДМУЦ"Сергеј Михајлов", под менторство на проф.Драган Јанев.
Настанот е во рамки на проектот "За роднокраецот Шопов" од годишната програма за работа подржан од Министерството за култура на Р.С.М.
 
414168664_761752229314841_4295864651710150686_n.jpg
 
414145002_761752262648171_4745639304258455965_n.jpg
 
414118612_761752372648160_2386622502216485492_n.jpg
 
414016129_761752339314830_1043224374837540381_n.jpg
 
414015810_761752505981480_6344251008338057453_n.jpg
 
414013253_761752425981488_8866749779463676275_n.jpg
 
414012783_761752539314810_922745516964982185_n.jpg
 
414008785_761752472648150_9153838930448393901_n.jpg
 
414008191_761753115981419_2735772206081945572_n.jpg
 
413978139_761753152648082_4648172577435009349_n.jpg
 
413977218_761752572648140_28392227404451790_n.jpg
 
413951125_761752309314833_8207951555692855213_n.jpg