• 1

Соопштенија

 • Согласност за нацрт годишна програма на Националната установа +

 • Одлука за работно време летен период 2023-та +

 • Литературен конкурс за ЕСЕЈ на „Поетските љубови, маки и сонувања по родното место на Ацо Шопов“ +

  ПОГЛЕДИ ГО КОНКУРСОТ НА СЛЕДНИОВ Прочитај повеќе
 • Jавен оглас и пријава за вработување во НУУБиблиотека „Гоце Делчев„-Штип +

  ЛИНК ДО ОГЛАС ЛИНК ДО Прочитај повеќе
 • ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА НОВИ ДОКТОРИ НА НАУКИ ОД ШТИП – УЧЕСНИЦИ НА „МИТРОВДЕНСКИ СРЕДБИ НА ДОКТОРИ НА НАУКИ, 2022“ +

  ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА Прочитај повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
На 20.12. 2023г.во чест на 100 години од раѓањето на Ацо Шопов, глаголеше поезијата во тишината на библиотеката во негова чест.
На книжевно-музичкиот перформанс се интерпретираа стихови од неговата безвременска поезија и стихови од лични творби од страна на поети од Л.К. „Копнеж“од Кочани, Друштво на писатели од Куманово, Клуб на поети и љубители на поетскиот збор „Калин“ од Куманово, Л.К. „Коста Солев Рацин“ од Велес и Л.К.„Искра“од Штип и ученици од основните и средните училишта.
Со музички точки во изведба на гитара, настанот го збогати и ги разнежи стиховите од поезијата Андреј Тасевски од ДМУЦ „Сергеј Михајлов“ под менторство на професор Драган Јанев.
Со овој настан беше завршен во рамки на проектот „Денови на Шопов“од годишната програма за работа а финансиски подржан од Министерството за култура на РСМ.
 
412699011_759640689525995_1441007807055184942_n.jpg
 
412867932_759637759526288_3203447597309864204_n.jpg
 
412863104_759637506192980_835833556421217243_n.jpg
 
412854475_759640476192683_1957583989629476766_n.jpg
 
412847583_759638736192857_7381914510389966627_n.jpg
 
412845389_759637989526265_6262367517342108509_n.jpg
 
412834666_759635882859809_8761126020884511216_n.jpg
 
412819819_759638759526188_5901455290277969777_n.jpg
 
412788538_759638006192930_3047194600132586628_n.jpg
 
412784005_759638276192903_8926278107343011207_n.jpg
 
412760927_759640932859304_7233754658509693191_n.jpg
 
412743704_759637502859647_225074568399743249_n.jpg
 
412725218_759638756192855_7148713423408325403_n.jpg
 
412722393_759637756192955_2053507268954261405_n.jpg
 
412717644_759638792859518_7614239367611295150_n.jpg
 
412714306_759640002859397_4370357118305272734_n.jpg
 
412699856_759638296192901_4466766875567480879_n.jpg
 
412696782_759635502859847_2061152087544063163_n.jpg
 
412696379_759636909526373_3942480108477395459_n.jpg
 
412695776_759640332859364_8465641461989226779_n.jpg