• 1

Соопштенија

 • Согласност за нацрт годишна програма на Националната установа +

 • Одлука за работно време летен период 2023-та +

 • Литературен конкурс за ЕСЕЈ на „Поетските љубови, маки и сонувања по родното место на Ацо Шопов“ +

  ПОГЛЕДИ ГО КОНКУРСОТ НА СЛЕДНИОВ Прочитај повеќе
 • Jавен оглас и пријава за вработување во НУУБиблиотека „Гоце Делчев„-Штип +

  ЛИНК ДО ОГЛАС ЛИНК ДО Прочитај повеќе
 • ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА НОВИ ДОКТОРИ НА НАУКИ ОД ШТИП – УЧЕСНИЦИ НА „МИТРОВДЕНСКИ СРЕДБИ НА ДОКТОРИ НА НАУКИ, 2022“ +

  ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА Прочитај повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

На 23.05.2022г. се одржа последната книжевна работилница во рамки на проектот „24 Мај - Ден на сесловенските просветители св. браќа Кирил и Методиј“

. Учесници на денешната работилница беа ученици од основните училишта од 6-9 одделение и од средните училишта. Сите учесници имаа подготвено свои содржини, лични творби, постер, текстови од литературата за овие значајни дејци со кои се преставија.Студентите Верица Милорадова и Ване Деривилов на Катедрата по македонски јазик а воедно и членови и на Академија „Еруарт“и Слободанка Ѓорчева ја водеа книжевната работилница и низ јазични игри ги водеа низ словенската писменост, ги запознаа старословенските букви, начинот на изговор, на пишување ,за правописот.Преку овие проектни активности, учениците не само што учеа, ги развиваа своите креативни и творечки вештини, на достоен начин дадодовме свој придонес кон одбележување на - Денот на сесловенските просветители Кирил и Методиј, основоположници на сесловенската писменост и големи дејци кои оставија грандиозно дело за сите наредни генерации и оставија трајна вредност во светската културна ризница.

 

283383498_10160216568265295_8941358542863662725_n.jpg

 

283565509_10160216568270295_1161172681207298433_n.jpg

 

283532488_10160216568245295_8248944872993500516_n.jpg