• 1

Соопштенија

 • Согласност за нацрт годишна програма на Националната установа +

 • Одлука за работно време летен период 2023-та +

 • Литературен конкурс за ЕСЕЈ на „Поетските љубови, маки и сонувања по родното место на Ацо Шопов“ +

  ПОГЛЕДИ ГО КОНКУРСОТ НА СЛЕДНИОВ Прочитај повеќе
 • Jавен оглас и пријава за вработување во НУУБиблиотека „Гоце Делчев„-Штип +

  ЛИНК ДО ОГЛАС ЛИНК ДО Прочитај повеќе
 • ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА НОВИ ДОКТОРИ НА НАУКИ ОД ШТИП – УЧЕСНИЦИ НА „МИТРОВДЕНСКИ СРЕДБИ НА ДОКТОРИ НА НАУКИ, 2022“ +

  ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА Прочитај повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
"Поезијата е игра со убавината, во име на човечката убавина, бидејќи не постои надвор од човекот" АЦО ШОПОВ
Денес 21 Март, Светскиот ден на поезијата, по девети пат ја одбележавме со Манифестацијата "Плати кафе со поезија", каде учесниците своето испиено кафе го наплатија со напишани стихови, ја возвишувавме литературата, го негувавме убавиот македонски јазик и распламтувавме творечката мисла кај
младите.
Оваа година манифестацијата ја посветивме и на два значајни јубилеја:
& 85 години од објавувањето на збирката ,,Бели мугри" од Кочо Рацин и
& 80 години од објавувањето на првата збирка на Ацо Шопов, Песни напишана на македонски јазик.
Настанот се реализира во соработка со Академија "Еуроарт" а учествуваа ученици од основните и средните училишта и студенти и на наше задоволство во голем број.
Благодарност до менторите кои ги мотивираат и потикнуваат младите да творат, да читаат и да градат позитевен став кон поезијата како литературна форма а со тоа и кон книгата и читањето.
 
433541241_813900820766648_6885193038474410759_n.jpg
 
434166043_813900247433372_5203227117032932542_n.jpg
 
434126450_813900747433322_8571790872064892195_n.jpg
 
434094145_813900040766726_464916222036735666_n.jpg
 
434053660_813900277433369_4613107424100475009_n.jpg
 
434041738_813900470766683_7156527540826437597_n.jpg
 
433720129_813900097433387_2379587540718546513_n.jpg
 
433697718_813900794099984_6152720312771195819_n.jpg433684628_813900530766677_1879714546786484957_n.jpg
 
433679447_813900364100027_4880880759760754300_n.jpg
 
433654071_813900314100032_4072255059242902687_n.jpg
 
433614821_813900664099997_6799819340641915799_n.jpg
 
433599331_813900607433336_5865706334161538702_n.jpg