• 1

Соопштенија

 • Согласност за нацрт годишна програма на Националната установа +

 • Одлука за работно време летен период 2023-та +

 • Литературен конкурс за ЕСЕЈ на „Поетските љубови, маки и сонувања по родното место на Ацо Шопов“ +

  ПОГЛЕДИ ГО КОНКУРСОТ НА СЛЕДНИОВ Прочитај повеќе
 • Jавен оглас и пријава за вработување во НУУБиблиотека „Гоце Делчев„-Штип +

  ЛИНК ДО ОГЛАС ЛИНК ДО Прочитај повеќе
 • ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА НОВИ ДОКТОРИ НА НАУКИ ОД ШТИП – УЧЕСНИЦИ НА „МИТРОВДЕНСКИ СРЕДБИ НА ДОКТОРИ НА НАУКИ, 2022“ +

  ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА Прочитај повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Денес го одбележуваме 5 Мај- Денот на македонскиот јазик

, за да му оддадеме почит на минатото и да покажеме дека го знаеме и го цениме. Исто така, и за да се обврземе кон иднината – дека тоа што ни е дадено со традицијата и со кодификацијата треба да го чуваме, да го негуваме, и да го афирмираме но и да го развиваме – за да може македонскиот јазик и понатаму да остане убав и наш – на него да пееме, да твориме и да живееме. Како дел од настанот е поставена изложба на книги со раритетна вредност од 18 и 19 век во сопственост на нашата Библиотека. Настанот го збогатија со свои изведби и обраќања ученици и наставници од СОУ „Јане Сандански“, СОУ „Славчо Стојменски“ од Штип и од ООУ „Мануш Турновски“ од Струмица како и Градски хор Штип 2019.

 

345051162_764941088342453_6212337938594281608_n.jpg

 

345420852_3607263112888916_5667402137228008884_n.jpg

 

345300467_204420655713221_3561256524157465392_n.jpg

 

345234311_1200565723944350_6084939667231293346_n.jpg

345230175_1603550883478870_1673259427290049998_n.jpg

345151021_1004021234283283_9010130986574585424_n.jpg

345138381_568964145222584_3255057456923914959_n.jpg

345054480_191516397097645_7409879889892806195_n.jpg

345044860_949503759595451_7285287699705533229_n.jpg

345044554_258984399971188_7011379858751530894_n.jpg

345038146_200443869517936_7699997180057953908_n.jpg

344823900_1477967942740473_7744582180350372889_n.jpg