• 1

Соопштенија

 • ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА НОВИ ДОКТОРИ НА НАУКИ ОД ШТИП – УЧЕСНИЦИ НА „МИТРОВДЕНСКИСРЕДБИ НА ДОКТОРИ НА НАУКИ, 2021“ +

  ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА НОВИ ДОКТОРИ НА НАУКИ ОД ШТИП – УЧЕСНИЦИ НА „МИТРОВДЕНСКИСРЕДБИ НА ДОКТОРИ НА НАУКИ, 2021“ ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА Прочитај повеќе
 • Проектот „Македонски учиме, француски читаме - култура спојуваме и развиваме“ +

  Проектот „Македонски учиме, француски читаме - култура спојуваме и развиваме“ Почитувани корисници, ве известуваме дека Прочитај повеќе
 • електронско пријавување на мито и корупција +

  електронско пријавување на мито и корупција Почитувани граѓани,читатели, посетители Нацонална Установа Прочитај повеќе
 • ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА НОВИ ДОКТОРИ НА НАУКИ ОД ШТИП – УЧЕСНИЦИ НА „МИТРОВДЕНСКИ СРЕДБИ НА ДОКТОРИ НА НАУКИ, 2020“ +

  ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА Прочитај повеќе
 • МЕЃУОПШТИНСКИ ЛИТЕРАТУРЕН НАГРАДЕН КОНКУРС ЗА ПЕСНА И КРАТОК РАСКАЗ 2020 +

  МЕЃУОПШТИНСКИ ЛИТЕРАТУРЕН НАГРАДЕН КОНКУРС ЗА ПЕСНА И КРАТОК РАСКАЗ 2020 По повод 23 април - Светскиот Прочитај повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
МАКЕДОНИСТИТЕ ОД УГД - ВКЛУЧЕНИ ВО ПРОЕКТНА АКТИВНОСТ НА ШТИПСКАТА БИБЛИОТЕКА

 

📣 ,,Македонско-француски поетско-прозни интерпретации и остварувања. Старословенско-македонски јазични испреплетувања" е темата на проектната активност во која се вклучија и студентите од #Македонистика_Штип.
✅️ Станува збор за интерактивно предавање, едукативен семинар и креативна работилница при што првенствено се разви дискусија за врските, сличностите и разликите меѓу старословенскиот и стандардниот македонски јазик.
🔝Студентите од прва година на Катедрата за македонски јазик и книжевност интерпретираа прозни и поетски текстови од македонски и француски автори, а читаа и делови од Светото писмо на старословенски јазик. Во овој дел го истакнуваме учеството на студентките: Зорица Стојева, Ребека Спасова, Зорица Иванова, Анета Оџакова, Златица Иванова, Елица Тошева-Ели, Сара Јанева, Мила Николова и Верица Апостолова. Апсолвентката Верица Милорадова се јави и како учесник и како координатор на останатите учесници.
🔝Со рецитации се вклучија и младите литерати, Милена Милорадова и Мелани Иванова, како членови на Книжевно-креативниот центар ,,Еквилибриум" при АКАДЕМИЈА ЕУРОАРТ, а под менторство на доц. д-р Милена Ристова-Михајловска и д-р Наташа Лазарева.
💻 Организаторката и иницијаторка на активноста, доц. д-р Милена Ристова-Михајловска, заедно со библиотекарката Соња Манева од НУ-УБ ,,Гоце Делчев" - Штип, реализираше едукативен семинар за студентите за електронско пребарување во базата на податоци преку платформата ,,Cobiss".
📖 Библиотекарката Манева претстави дел од публикациите што се од француски автори, а се преведени на македонски и се достапни преку Библиотеката за читателите. Манева ги запозна поодблизу студентите со одделите во Библиотеката што би можеле да ги посетат и тоа: Роднокрајното одделение, Одделението за возрасни и Академската читална.
📚 Ристова-Михајловска зборуваше за депозитните одделенија во националните библиотеки во Македонија што функционираат согласно Законот за архивски примерок.
✅️ Активноста е дел од проектот ,,Француски учиме, македонски читаме - култура спојуваме и развиваме". Истата се реализира со логистичка поддршка од раководителката на Катедрата за македонски јазик и книжевност во Штип, доц. д-р Ана Витанова-Рингачева.
📅 Период на реализација: мај - јули 2022
 
304744589_400697518843070_1531765315390421587_n.jpg
 
304857298_400697075509781_120374240213726515_n.jpg
 
305402363_400697142176441_5656064770360898_n.jpg
 
305210742_400697172176438_5986338805439449241_n.jpg
 
305390808_400697438843078_2700229816682932664_n.jpg
 
304857891_400697478843074_3992055557606356010_n.jpg