• 1

Соопштенија

 • ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА НОВИ ДОКТОРИ НА НАУКИ ОД ШТИП – УЧЕСНИЦИ НА „МИТРОВДЕНСКИСРЕДБИ НА ДОКТОРИ НА НАУКИ, 2021“ +

  ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА НОВИ ДОКТОРИ НА НАУКИ ОД ШТИП – УЧЕСНИЦИ НА „МИТРОВДЕНСКИСРЕДБИ НА ДОКТОРИ НА НАУКИ, 2021“ ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА Прочитај повеќе
 • Проектот „Македонски учиме, француски читаме - култура спојуваме и развиваме“ +

  Проектот „Македонски учиме, француски читаме - култура спојуваме и развиваме“ Почитувани корисници, ве известуваме дека Прочитај повеќе
 • електронско пријавување на мито и корупција +

  електронско пријавување на мито и корупција Почитувани граѓани,читатели, посетители Нацонална Установа Прочитај повеќе
 • ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА НОВИ ДОКТОРИ НА НАУКИ ОД ШТИП – УЧЕСНИЦИ НА „МИТРОВДЕНСКИ СРЕДБИ НА ДОКТОРИ НА НАУКИ, 2020“ +

  ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА Прочитај повеќе
 • МЕЃУОПШТИНСКИ ЛИТЕРАТУРЕН НАГРАДЕН КОНКУРС ЗА ПЕСНА И КРАТОК РАСКАЗ 2020 +

  МЕЃУОПШТИНСКИ ЛИТЕРАТУРЕН НАГРАДЕН КОНКУРС ЗА ПЕСНА И КРАТОК РАСКАЗ 2020 По повод 23 април - Светскиот Прочитај повеќе
 • 1
 • 2
 • 3

На 26.10.2021г. во салата за промоција беше отворена стрип-изложбата со наслов „Увертира кон македонскиот стрип“од авторот а воедно и промотор Александар Стеванов.

Александар е родум од Штип и досега има високи достигнувања во стрип уметноста и оваа изложба е негов истражувачки проект за стрип цртежите во весници на познатиот српски поет Јован Јовановиќ - Змај за кој дошол до сознанија дека има македонски корени и истиот е преведен на македонски од страна на нашиот Ацо Шопов.

 

Присутните ученици од IX одделение од ООУ „Ванчо Прке“ со професорката по ликовно Верица Наумова покажаа голем интерес за оваа т.н. деветта уметност. Не само што научија за почетоците на стрипот во Македонија, поставија и многу прашања до авторот на кои добија и соодветен одговор.

 

248406359_10159796202765295_8486446610923211877_n.jpg

 

248908756_10159796202770295_168348026545188985_n.jpg

 

248800530_10159796205300295_1437405977451163730_n.jpg

248669241_10159796205270295_2169770829895763545_n.jpg

248591420_10159796205005295_5568417745185445147_n.jpg

248561207_10159796203350295_3639629140937321003_n.jpg