• 1

Соопштенија

 • Согласност за нацрт годишна програма на Националната установа +

 • Одлука за работно време летен период 2023-та +

 • Литературен конкурс за ЕСЕЈ на „Поетските љубови, маки и сонувања по родното место на Ацо Шопов“ +

  ПОГЛЕДИ ГО КОНКУРСОТ НА СЛЕДНИОВ Прочитај повеќе
 • Jавен оглас и пријава за вработување во НУУБиблиотека „Гоце Делчев„-Штип +

  ЛИНК ДО ОГЛАС ЛИНК ДО Прочитај повеќе
 • ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА НОВИ ДОКТОРИ НА НАУКИ ОД ШТИП – УЧЕСНИЦИ НА „МИТРОВДЕНСКИ СРЕДБИ НА ДОКТОРИ НА НАУКИ, 2022“ +

  ЈАВЕН ПОВИК ЗА ПРИЈАВУВАЊЕ НА Прочитај повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
21 Март - Светски ден на поезијата одбележан со литературно - поетско читање на поезија од Ацо Шопов, наш роднокраен поет во чест на 100 - годишнината од неговото раѓање.
Стиховите на Шопов во интерпретација на ученици од основните и средните училишта, ги разбрануваа чувствата на присутните .
Во чест на великанот на македонската литерура и култура се чествуваше и во седиштето на УНЕСКО во Париз.
Објавена е антологиската песна "Љубов" од поетската книга " Ветрот носи убаво време", која сега за прв пат е достапна во превод на француски.
 
336802767_1365471707520499_7254716606400394205_n.jpg
 
337404167_156482550314874_731887380812371168_n.jpg
 
337505997_1157710988251435_1113387617588997515_n.jpg
 
337503285_618977606766332_4321128932292572655_n.jpg
 
337496367_1635849840202154_7782449343723171762_n.jpg
 
337354592_183995287716848_4145026975468566546_n.jpg
 
336858720_1455910071609272_718576310191955663_n.jpg
 
По поетското читање во библиотеката, се прикличивме кон глобалното прославување на поезијта "Плати кафе со поезија" во "Only Fools and Horses pub - bar&gril", со книжевен собир на ученици, студенти, професори, библиотекари, кој своето испиено кафе го платија со прекрасни напишани стихови со кои испратија моќни пораки
Наградите во категорија средношколци ги освоија
Искра Постолова прво место, Мелани Иванова второ и Јована Илиевска трето место.
Во категорија основци наградите ги освоија Анастасија Атанасова за прво место, Тамара Накова второ и Викторија Јанковска трето место.
Благодарност до сите учесници кои направија да денот биде посебен.
 
 
 
 
337504984_751079513176686_1467456872888066918_n.jpg
 
337417481_708599231049589_3216627679538972501_n.jpg
 
337413614_2414727752039597_5235477086849722414_n.jpg
 
337400426_770648937952126_7784967453766678443_n.jpg
 
336860739_1228450671120934_2238253564512353676_n.jpg
 
336860059_180862418058629_1405513946486411059_n.jpg
 
336804715_1649858525435382_7281167910840821877_n.jpg
 
336804673_759209495839543_4285629078383977046_n.jpg
 
336800799_746451637204294_6381172982185108532_n.jpg
 
336799615_252099717242680_2692073530408223127_n.jpg
 
336798856_947553609602024_1658424118090310473_n.jpg
 
 

Најнови Книги