• 1

Соопштенија

  • Зимска школа - Библиоарт 2019 +

    Зимска школа - Библиоарт 2019 НУ-УБ „Гоце Делчев“-Штип организира Зимска Прочитај повеќе
  • Денови на Шопов +

    Денови на Шопов Национална установа - Универзитетска библиотека „Гоце Прочитај повеќе
  • 1

nagradi6

По повод 8 ноември - денот на ослободувањето на Штип, денес во НУ Универзитетска библиотека „Гоце Делчев“ беа промовирани доктори на науки кои докторирале во изминатата година. Голем дел од промовираните се веќе кадар на Универзитетот „Гоце Делчев“. Промовирани беа:

доц. д-р Афродита Зенделска – доктор на технички науки;
доц. д-р Гордана Камчева – доктор на медицински науки;
доц. д-р Дарко Арнаудовски – доктор на медицински науки;
д-р Емилија Здравева-Лежаиќ – доктор на технолошки науки;
доц. д-р Соња Николова – доктор на историски науки;
доц. д-р Страхил Газепов – доктор на медицински науки;
д-р Христина Серафимовска – доктор на економски науки;
доц. д-р Викторија Максимова – доктор на биотехнички науки;
доц. д-р Стојанче Мијалковски – доктор на технички науки;
асс. д-р Ленче Насев – доктор од областа на музичка педагогија;
доц. д-р Данче Василева – доктор на науки по кинезитерапија.

nagradi5

Некои од промовираните доктори на науки ги истакнаа своите полиња на специјализација и ја истакнаа важноста на проблематиката во која докторирале. Некои од нив докторирале на Универзитетот „Гоце Делчев“, но некои и во универзитети надвор од Штип и од Македонија.Ректорот на Универзитетот проф. д-р Блажо Боев истакна дека Универзитетот е отворен за новите доктори на науки.

nagradi7

- Универзитетот е отворена структура за сите кои мислат дека можат да дадат придонес за него и да создаде услови за развој. Јас како ректор ја поддржувам таа активност до крајни граници и секој млад човек кој има стекнато добро образование на кој било добар универзитет има место на УГД. Ова е одлична традиција на Штип и сигурно со овие доктори на науки се менува и градот 

nagradi4

На промоцијата на докторите на науки ѝ претходеше доделување на признанијата „8 ноември“, кои меѓу другите им припадна и на уметниците од Универзитетот „Гоце Делчев“ на дуото „Грациозо“. Дуото е составено од д-р Невенка Дуковска, која е дел од УГД и м-р Кристина Палија.

По повод доделување на признанието за 8 ноеври директорот на сите вработени им додели Благодарници „за посебен придонес во развојот на установата преку професионалното работење и посветениот ангажман, на патот до добивање на признанието 8 Ноември“.

nagradi1

nagradi2

награди10

НУ-УБ „Гоце Делчев“, една од добитниците на признанието „8 ноември 2016“

Штип денес го одбележа Денот на ослободувањето, 8.ноември 2016. Прославата започна со полагање на цвеќе на споменикот на револуцијата на Исар а во 11 часот се оддржа свечената седница на кои беа доделени традиционалните награди и признанија:

- Слободата на Штип е натопена со крв на многу луѓе кои ги дадоа своите животи, од стреланите во Драгоево, Судиќ, Селце и Долани па се до револуционерите кои загинаа во ослободување на овој град. Штип дал многу животи за денешната слобода и таа е испишана со имињата на хероите во нашата револуционерна борба. По 3.5 години како градоначалник, задоволен сум од она што го оставам зад себе, бидејќи сфатив дека треба да се работи од првиот ден. И затоа зад мене и мојот тим стојат над 400 реализирани проекти, над 120 асфалтирани улици, комплетна инфраструктура за селата од Лакавичкиот, Плачковичкиот и Овчеполскиот регион, успешно реализирани културни манифестации, обнова на спортски терени и стотина реализирани проекти на јавните претпријатија. Иако изминатите години се соочувавме со многу отпори и сопки, сепак го исполнивме она што го ветивме - кажа во своето излагање градоначалникот на Штип, прим.м-р Илчо Захариев.

nagradi9

Годинава, добитник на наградата 8.ноември е ЈП „Исар“ за сиот ангажман во изминатите 4 години. Во овој период реализирана е обнова на бањата Кежовица, во тек е обнова на тушевите, успешно остварување на проектот за уредување на корито на река Отиња, сочувување на градската чистота и беспрекорно градот е снабден со вода за пиење.

Носители на признанијата се службата за итна медицинска помош, приватната компанија „Семак фешан“ која наскоро ќе ја отвори новата фабрика во Штип, НУ-УБ „Гоце Делчев“ која одбележува 70 години постоење и на дуото „Грациозо“ составено од д-р Невенка Дуковска и м-р Кристина Палија. Наградата во име на библиотеката ја прими директорката, м-р Милена Ристова-Михајловска.

nagradi11  nagradi11 1

Во своето обраќање, претседателот на Советот, д-р Влатко Миташев укажа на потребата од заедништво во овие пресудни мигови за земјата, а потсетувањето на денот на ослободувањето треба да биде патоказ за сите генерации, дека да се биде Македонец е чест и гордост и тоа треба достоинствено да се брани и чува.

Попладне беше отворена традиционалната изложба на ДЛУШ во фоајето на НУЦК „Ацо Шопов“ а одбележувањето ќе заврши со промовирањето на новите доктори на науки на Митровденските средби во библиотеката.

nagradi14

Ученици од штипските основни училишта во соработка со НУ-УБ „Гоце Делчев“ вчера (03/11/2016) се претставија во емисијата „Голем одмор“ на Македонската телевизија. Учениците предводени од директорката м-р Милена Ристова-Михајловска имаа можснот да ги претстават своите активности со кои се промовираат низа настани поврзани со книгата и значајни личности како што е одбележувањето на Денот на смртта на Гоце Делчев, споменот за Тоше Проески, литературно читање и Саемот на книга.

mtv2

При тоа, освен рецитал и поетско читање, кратки разговори и друго, дел од учениците изведоа и мала претстава кое воедно беше една од централните точки и при одбележување на смртта на великанот Гоце Делчев во библиотеката а во реализација на ученици од ООУ „Гоце Делчев“ од Штип.

mtv3

mtv4

mtv5

mtv6

mtv7

Во работна посета на Општина Штип и на НУ-УБ „Гоце Делчев“ денес престојуваше Министерката за култура на Р.М, Елизабета Канческа-Милевска. Таа беше информирана од страна на директорката, м-р Милена Ристова-Михајловска за сите преземени активности во библиотеката, вклучително и за инвестициите кои се направени во изминатите неколку месеци.

bibl10 0

Таа го разгледа ново-конструираниот амфитеатар пред библиотеката, Студентската читална а беше и на отворањето на вториот есенски саем на книгата кој денес и утре се оддржува во библиотеката. Исто така запознаена и со проектот кој во овој момент се зпроведува, за адаптација на руинираната зграда на некогашната детска амбасада која ќе биде претворена во вечерна читална за студентите.

bibl4  bibl5

Министерката изрази задоволство од преземаните активности и реализарините проекти и најави понатамошна поддршка на библиотеката. Воедно и беше врачена благодарница за сиот ангажман и поддршка кое преку Министерството го дава на локалната самоуправа и на библиотеката.

bibl6

bibl6 1  bibl7

bibl8

bibl9  bibl10 1

bibl11

bibl11 1

bibl12

НУ-УБ „Гоце Делчев“ денес и утре (2 и 3 ноември 2016) организира втор есенски сем на книгата кој ќе се оддржи во просториите на библиотеката. Насловот на саемот е „Книгата-клуч на знаењето“.Се очекува саемот да го посети и Министерката за култура на РМ, Елизабета Канческа-Милевска, во 10:00 часот претпладне.

kanceska

АГЕНДА ЗА РАБОТНА ПОСЕТА НА ШТИП - 2 НОЕМВРИ (СРЕДА)

10 ЧАСОТ - РАБОТА ПОСЕТА НА НУ УНИВЕРЗИТЕТСКА БИБЛИОТЕКА „ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ“ И ПРЕЧЕК ОД СТРАНА НА:
-Милена Ристова-Михајловска, директор на НУ Библиотека „ Гоце Делчев“-Штип
-Илчо Захариев, градоначалник на Штип
-Миле Вратеовски, директор на НУ Центар за култура „Ацо Шопов“-Штип

10.15 ЧАСОТ – ПОСЕТА И РАЗГЛЕД НА САЕМ НА КНИГА - ВО ЧИИ РАМКИ ЌЕ БИДАТ ДЕЛАТА ОД ЕДИЦИИТЕ „135 ТОМА МАКЕДОНСКА КНИЖЕВНОСТ“ И „ЅВЕЗДИ НА СВЕТСКАТА КНИЖЕВНОСТ“. РАЗГЛЕДУВАЊЕ НА ЛЕТНАТА СЦЕНА ВО НАДВОРЕШНОСТА НА БИБЛИОТЕКАТА КОЈА ИМА 247 СЕДИШТА.

10.45 ЧАСОТ - ПОСЕТА НА ЦРКВАТА СВ. СПАС КОЈ ДАТИРА ОД ПЕРИОДОТ ОД XIV И XVII ВЕК КАДЕ Е ЗАВРШЕНА КОНЗЕРВАЦИЈАТА НА ФРЕСКОЖИВОПИСОТ И НА КАМЕНИТЕ ПЛОЧИ ВО ДВОРОТ. (150.000 ДЕНАРИ ЗА КОНЗЕРВАЦИЈА НА КРОВОТ И СВОДОТ КАЈ ФРЕСКИТЕ).

11.15 ЧАСОТ - ПОСЕТА НА КУЌАТА НА ЛИЧКОВИ КАДЕ Е ОБНОВЕНА ФАСАДАТА (ЗА ШТО СЕ ИЗДВОЕНИ 1.2 МИЛИОНИ ДЕНАРИ).

(ИЗЈАВА ЗА МЕДИУМИ)

klucoyt e vo tebe knigite s ekaj nas