• 1

Соопштенија

 • Нашата агенда - на ваше информирање +

  Нашата агенда - на ваше информирање Ве очекуваме и во Детското Прочитај повеќе
 • Повелете утре на концерт на Градскиот хор во Амфитеатарот на Библиотеката +

  Повелете утре на концерт на Градскиот хор во Амфитеатарот на Библиотеката 18.07.2016 (понеделник) во 21:00 ч. Прочитај повеќе
 • Промоција на Библиографија за 30 години - творештво на Трајче Кацаров со 30 љубовни ,,Песни за Таја" +

  Промоција на Библиографија за 30 години - творештво на Трајче Кацаров со 30 љубовни ,,Песни за Таја Утревечер, 14.07.2016 год., 21:00 ч., Прочитај повеќе
 • Прес конференција по повод почетокот на „Бесплатната летна школа“ на библиотеката +

  Прес конференција по повод почетокот на „Бесплатната летна школа“ на библиотеката НУ-УБиблиотека „Гоце Делчев“ од денес Прочитај повеќе
 • Купи книга....сончај се, читај и уживај ! Лето 2016 ! +

  Купи книга....сончај се, читај и Прочитај повеќе
 • 1
 • 2

За успешен крај на годината штипската библиотека „Гоце Делчев“ ги награди најредовните читатели.Слободното време секогаш е добро искористено, кога покрај себе имаш добра книга. Највозрасните читатели и покрај тоа што работниот век го поминале во читање на стручна литература, таа љубов кон книгата ја продолживаат со читање на различни жанрови.

-Овој ден е посветен на нашите ценети читатели, консументи на духовната храна од библиотеката, книгата, да им оддадеме едно признание, една благодарност, за тоа што се постојано тука со нас и се дружат со книгата, изјави Соња Манева, библиотекар.

citateli1

Наградите беа поделени на најверните читатели во детско, возрасно и академско одделение. Кај децата, награди беа поделени од прво до деветто одделение, а кај возрасните во категориите пензионери, вработени и ученици.

- По заминувањето во пензија најдов задоволство во читањето на книги, имам многу книги прочитано, некаде преку 200, секоја книга е посебна за себе, навистина книгата е најдобар другар и пријател на човекот, изјави Софија Димкова, добитник на награда.

citateli2

Наставничката работа изгледа не влече кон читањето, ете и јас сум професор од гимназијата во пензија, со читањето не сум од пензионирањето, читам уште од детството, изјави Зорица Атанасова, добитник на награда.

Освен пензионери, беа наградени и студенти, а добитник на овогодинешната награда за студенти е Тургај Деде од Турција.Годинава имаше и награда за штипско семејство кое прочитало најмногу книги.

citateli3

Со овие симболични награди штипската библиотека има за цел да ги мотивира и поттикне штипјани да читаат повеќе, како би се стекнале со поголемо знаење, но и духовно богатство на личноста.

Освен слободна литература библиотеката има на располагање и голем избор и на стручна литература.Штипската библиотека им нуди и семејни пакети на редовните читатели. Семејството Младенови се едни од нив.За време на новогодишните и божиќните празници, па се до први февруари штпската библиотека нема да работи во сабота.

НУ-УБ „Гоце Делчев“ е еден од тројцата добитници на принзниието „Ацо Шопов“ кое го додели Домот на културата на манифестација која за прв пат се оддржа во нивна организација. Добитници се и поетот Благој Самоников и Друштвото на писателите на Македонија.

Со читање на Беседата за големиот поет и револуционер Ацо Шопов напишана од поетот Христо Петрески по повод 93 годишнината од неговото раѓање, започна манифестацијата „Во чест на поетот“ која прва година ја организира Националната установа центар за култура „Ацо Шопов“ Штип.

признание3

Неговата скромност ја опишуваат и оние кои имале можност да запознаат и оние кои не го знаат. Дека е чест и огромно задоволство лично да го познаваш Ацо Шопов потврдува и Благој Самоников, штипски поет кој во далечната 1974 година имал можност да го запознае овој голем македонски поет.

Роднокрајното катче сместено во штипската библиотека и го носи името на овој значаен поет е само едно од низата проекти што оваа установа ги има посветено во чест на Ацо Шопов.

признание2

По повод 93 годишнината од раѓањето на штипскиот поет, револуционер и основоположник на современата македонска книжевност, Ацо Шопов ВО Штип се организираше традиционалниот рецитал „Младите за Шопов“ и манифестацијата „Пеења на тишината“.

Во спомен собата на „Ацо Шопов“ во Домот на културата во Штип денес со доделување на признанијата „Во чест на поетот“ се заокружи чествувањето по повод раѓањето на Шопов.

Оддржана манифестацијата „Пеења на тишината“ во чест на Ацо Шопов. По повод 93 годишнината од раѓањето на штипскиот поет, револуционер и основоположник на современата македонска книжевност, Ацо Шопов, штипската библиотека денес организираше еднодневна манифестација, насловена „Пеења на тишината“, на која учествуваа и ученици од Прилеп и Св. Николе.

tisina1

Денешната манифестација која е во чест на штипскиот поет и револуционер е со тенденција да прерасне во традиционална. Инаку, штипската библиотека оваа година за прв пат во рамки на Штипското културно лето ги организираше и Деновите на Шопов.

tisina2 tisina4

НУ-УБ „Гоце Делчев“ беше организатор на свечената академија по повод 1100 години од упокојувањето на Свети Климент, која е дел од програмата за одбележување на претседателот на Р.М, д-р Ѓорге Иванов.

1.100-годишнината од упокојувањето на Свети Климент Охридски, Штип ја одбележа со свечена академија, во храмот посветен на македонскиот светец и еден од учениците на светите браќа Кирил и Методиј:

– Тој исто така е и првиот епископ словенски, којшто го создаде првиот универзитет на Балканот на Плаошник, кадешто описмени 3.500 луѓе, рече г.Иларион, митрополит на Брегалничка епархија.

akademija123 akademija123 1

Св.Климент имал педагошки и учителско- просветителски и црковни дејности, кои ние, неговите наследници, мора неуморно да ги чуваме и пренесуваме:

- Да си ја чуваме Македонската Православна црква, бидејќи тоа ни е завет од Свети Климент. 1.100 години опстоиме благодарение на неа, кажа Илчо Захариев, градоначалник на Штип.

akademija12345 3

Денешната акдемија е само дел од активностите во градот, кои се организираат по повод престојниот празник:

- Во овој контекст би ја споменала и успешно реализираната конференција за неговото дело во рамки на Филолошкиот фалултет при УГД, истакна Милена Ристова -  Михајловска, директор на НУ УБ „Гоце Делчев“ – Штип.

akademija123456 1

На свечената академија во Штип присуствуваше и претседателот на државата, Ѓорѓе Иванов, под чие што покровителство се организира програмата за одбележување на 1.100 години од упокојувањето на Св.Климент Охридски.

akademija12345 4

akademija123456 2

akademija12345678

Од 25-28 ноември 2016 во Софија, Р Бугарија се одржа втората средба на мрежата на иноватори од јавни библиотеки од 11 држави кои расправаа за постигнувањата во последната година и јакнењето на мрежата. Средбата е организирана во рамките на проектот ИНЕЛИ Балкан, од страна на грчката библиотечна асоцијација Future Library во соработка со Бугарската библиотечна и информациска асоцијација и Фондацијата Глобални библиотеки Бугарија.

средба3

За време на четиридневното дружење подготвена беше богата едукативна програма и активности кои имаа за цел да ја нагласат работата и потенцијалот на мрежата. Исто така беа откриени победниците на Наградите за иновации што го означи почетокот на пет нови проекти. Пред сè, тоа покажа богатство на автентични идеи, допирање на нови области на влијание, надминување на границите на академски дисциплини и сектори на економијата и правење на библиотеки како составен дел од развојот на цели заедници. Новиот дизајн е доказ на мултипликаторски ефект на мрежата и ќе биде тестиран во однос на  постојните балкански библиотечни иницијативи, како виртуелна младинската академија за 3D печатење, услуги за земјоделски работници, услуги за финансиско управување, стабилна програми за дигитализација, доживотно образование, борбата против невработеноста, урбаната и рурална изолација, нова технологија, услуги во библиотеките погодени од природни катастрофи и војни и многу повеќе.

средба2 средба1
Во проектот ИНЕЛИ Балкан (International Network of Emerging Library Innovators in Balkan region) вклучени се 33 иноватори од 11 држави: Бугарија, Грција, Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Македонија, Косово Албанија и Романија. Амбасадoр на проектот во Македонија е Иванка Соколова, претседател на Здружението за развој и иновации на библиотеки и три библиотекари - иноватори: Вилма Јованова НУ УБ „Гоце Делчев“ Штип, Биљана Кочишка од Градска библиотека Скопје и Катерина Данаилова од Локалната библиотека „Страшо Пинџур“ Неготино.