• 1

Соопштенија

 • МЕЃУОПШТИНСКИ ЛИТЕРАТУРЕН НАГРАДЕН КОНКУРС ЗА ПЕСНА И КРАТОК РАСКАЗ 2020 +

  МЕЃУОПШТИНСКИ ЛИТЕРАТУРЕН НАГРАДЕН КОНКУРС ЗА ПЕСНА И КРАТОК РАСКАЗ 2020 По повод 23 април - Светскиот Прочитај повеќе
 • БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ ПО ФРАНЦУСКИ ЈАЗИК +

  БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ ПО ФРАНЦУСКИ ЈАЗИК НУ-УБ „Гоце Делчев“-Штип ОРГАНИЗИРА БЕСПЛАТНИ КУРСЕВИ Прочитај повеќе
 • 23 Април - промоција на „Другата Марта“ второ издание од Горјан Петревски +

  23 Април - промоција на „Другата Марта“ второ издание од Горјан Петревски 23 Април - промоција на „Другата Прочитај повеќе
 • СО КНИГА ДО ПОДОБРО ЗДРАВЈЕ +

  СО КНИГА ДО ПОДОБРО ЗДРАВЈЕ Национална установа - Универзитетска библиотека „Гоце Прочитај повеќе
 • МЕЃУОПШТИНСКИ ЛИТЕРАТУРЕН НАГРАДЕН КОНКУРС ЗА ПЕСНА И КРАТОК РАСКАЗ +

  МЕЃУОПШТИНСКИ ЛИТЕРАТУРЕН НАГРАДЕН КОНКУРС ЗА ПЕСНА И КРАТОК РАСКАЗ Национална установа - Универзитетска библиотека „Гоце Прочитај повеќе
 • 1
 • 2

Технолошко - Техничкиот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип организираше модна ревија инспирирани од „светот на бајките“:

- Со свои креации учествуваат 22-ца студенти чија инспирација се бајките, кажа Соња Ристески, асс. на Технолошко Техничкиот факултет – Штип.

bajki1

Ова е одлична можност за изразување на индивидуалната креативност на секој од студентите:

- Ова е одлична можност за нас да ја покажеме својата креативност, бидејќи работиме на тема која не е вообичаена, рече Стефан Максимов, студент.

На овој начин, студентите ја споија теоријата со праксата, односно техниката со дизајнот:

- Првенствено ние произведуваме инженери, но имаме и оддел за дизајн. Кога ќе едуцирате одличен инженер кој , при тоа е и креативен, тогаш имате комплетен производ, истакна Винета Сребренкоска, декан на Технолошко Техничкиот факултет – Штип.

А визуелното, студентиет го споија со аудио дел во кој раскажуваа бајка, како една од основите на детската литература и подготовка на идна читателска публика:

- Не смееме да престанеме на децата да им кажуваме бајки, зашто тие прво се слушатели кои подоцна ги развиваат афинитетите за читање, вели Весна Мојсова Чипишевска, универзитетски професор.

bajki2

И токму овој дел ги спои Технолошко Техничкиот факултет и Штипската библиотека во еден заеднички проект:

- Целта е да ја промовираме литературата за деца, овој пат на еден несекојдневен и уникатен начин, истакна Милена Ристова Михајловска, дир. на Библиотека „Г.Делчев“ – Штип.

Ова е втора ваква соработка меѓу двете институции, откако минатата година ја организираа ревијата насловена како „Мода меѓу редови“.