• 1

Соопштенија

 • Нашата агенда - на ваше информирање +

  Нашата агенда - на ваше информирање Ве очекуваме и во Детското Прочитај повеќе
 • Повелете утре на концерт на Градскиот хор во Амфитеатарот на Библиотеката +

  Повелете утре на концерт на Градскиот хор во Амфитеатарот на Библиотеката 18.07.2016 (понеделник) во 21:00 ч. Прочитај повеќе
 • Промоција на Библиографија за 30 години - творештво на Трајче Кацаров со 30 љубовни ,,Песни за Таја" +

  Промоција на Библиографија за 30 години - творештво на Трајче Кацаров со 30 љубовни ,,Песни за Таја Утревечер, 14.07.2016 год., 21:00 ч., Прочитај повеќе
 • Прес конференција по повод почетокот на „Бесплатната летна школа“ на библиотеката +

  Прес конференција по повод почетокот на „Бесплатната летна школа“ на библиотеката НУ-УБиблиотека „Гоце Делчев“ од денес Прочитај повеќе
 • Купи книга....сончај се, читај и уживај! Лето 2018! +

  Купи книга.... сончај се, читај Прочитај повеќе
 • 1
 • 2

Персоналната библиографија за д-р Метод Чепреганов беше промовирана од страна на НУ-УБ „Гоце Делчев“. На овој начин, Штип се оддолжува за големиот придонес кој тој го дал во делот на медицината, особено во неврологијата.Книгата има 180 страници, во кои се содржани 260 библиографски единици:

- Во библиографијата се сместени 30 монографски публикации, потоа статии или составни делови од сериски публикации кои професорот ги објавува, кажа Жаклина Петрушева, НУ УБ „Гоце Делчев“ Штип.

metodi4

Освен ова, Чепреганов е добитник и на престижни награди на Балканско и светско ниво. Една од нив е наградата за енциклопедијата на француски јазик, во која 60-те страни посветени на епилепсијата се напишани од него:

- Второто издание од таа енциклопедија доби една од најпрестижните награди на ниво на Европа, се вика „Herman Fischgold“. Тоа е награда за врвно стручно дело кое е рамно за стручни дела на Нобелова награда, истакна Методи Чепреганов, невролгог – епилептолог.

metodi1

Изавач на библиографијата за Чепрегано е штипската библиотека.