• 1

Соопштенија

 • Нашата агенда - на ваше информирање +

  Нашата агенда - на ваше информирање Ве очекуваме и во Детското Прочитај повеќе
 • Повелете утре на концерт на Градскиот хор во Амфитеатарот на Библиотеката +

  Повелете утре на концерт на Градскиот хор во Амфитеатарот на Библиотеката 18.07.2016 (понеделник) во 21:00 ч. Прочитај повеќе
 • Промоција на Библиографија за 30 години - творештво на Трајче Кацаров со 30 љубовни ,,Песни за Таја" +

  Промоција на Библиографија за 30 години - творештво на Трајче Кацаров со 30 љубовни ,,Песни за Таја Утревечер, 14.07.2016 год., 21:00 ч., Прочитај повеќе
 • Прес конференција по повод почетокот на „Бесплатната летна школа“ на библиотеката +

  Прес конференција по повод почетокот на „Бесплатната летна школа“ на библиотеката НУ-УБиблиотека „Гоце Делчев“ од денес Прочитај повеќе
 • Купи книга....сончај се, читај и уживај! Лето 2018! +

  Купи книга.... сончај се, читај Прочитај повеќе
 • 1
 • 2

Штипската библиотека успешно се претстави на Саемот на книга во Скопје, или подобро кажано беше тоа репрезентативна промоција на штипската библиотека на Саемот. Штипјани, имаа богата и мултимедијална промоција преку која ја презентираа својата досегашна работа:


- Со модна ревија, изложба, афирмација на штипски поети, работилници во детското катче, презентација на Форум на библиотеки, сопствен штанд со издавачка продукција и промотивен материјал, се претстави НУ-УБ ,,Гоце Делчев” на Саемот на книга во Скопје - истакна Милена Ристова Михајловска, дир. на НУ УБ „Г.Делчев“ – Штип.

saem sk2

Презентацијата побуди голем интерес кај публиката.На Саемот, беа афирмирани штипски автори преку самопромоција на свои стихови и цитати од дела и подарување на лични книги за читателите. Младата поетеса и ликовен уметник, Анастасија Петрова која има две збирки поезија, Ирена Парчеклиева со два романа и со само 17 години, Миланчо Милeнковски со една збирка поезија и научно-истражувачка дисертација во печат, Цвета Спасикова со над 20 објавени книги и Благица Ефремова со 5 книги поезија за деца, беа претставени на овогодинешниот Саем на книга.

saem sk3

Со претставувањето на Саемот на книгата, библиотеките од регионот покажаа дека не се само депоа каде книгите се чуваат, туку и места каде истите се пишуваат, се создава нова уметност која понатаму се пренесува на сите нови генерации читатели.