• 1

Соопштенија

 • Нашата агенда - на ваше информирање +

  Нашата агенда - на ваше информирање Ве очекуваме и во Детското Прочитај повеќе
 • Повелете утре на концерт на Градскиот хор во Амфитеатарот на Библиотеката +

  Повелете утре на концерт на Градскиот хор во Амфитеатарот на Библиотеката 18.07.2016 (понеделник) во 21:00 ч. Прочитај повеќе
 • Промоција на Библиографија за 30 години - творештво на Трајче Кацаров со 30 љубовни ,,Песни за Таја" +

  Промоција на Библиографија за 30 години - творештво на Трајче Кацаров со 30 љубовни ,,Песни за Таја Утревечер, 14.07.2016 год., 21:00 ч., Прочитај повеќе
 • Прес конференција по повод почетокот на „Бесплатната летна школа“ на библиотеката +

  Прес конференција по повод почетокот на „Бесплатната летна школа“ на библиотеката НУ-УБиблиотека „Гоце Делчев“ од денес Прочитај повеќе
 • Купи книга....сончај се, читај и уживај! Лето 2018! +

  Купи книга.... сончај се, читај Прочитај повеќе
 • 1
 • 2

НУ-УБ „Гоце Делчев“ е еден од тројцата добитници на принзниието „Ацо Шопов“ кое го додели Домот на културата на манифестација која за прв пат се оддржа во нивна организација. Добитници се и поетот Благој Самоников и Друштвото на писателите на Македонија.

Со читање на Беседата за големиот поет и револуционер Ацо Шопов напишана од поетот Христо Петрески по повод 93 годишнината од неговото раѓање, започна манифестацијата „Во чест на поетот“ која прва година ја организира Националната установа центар за култура „Ацо Шопов“ Штип.

признание3

Неговата скромност ја опишуваат и оние кои имале можност да запознаат и оние кои не го знаат. Дека е чест и огромно задоволство лично да го познаваш Ацо Шопов потврдува и Благој Самоников, штипски поет кој во далечната 1974 година имал можност да го запознае овој голем македонски поет.

Роднокрајното катче сместено во штипската библиотека и го носи името на овој значаен поет е само едно од низата проекти што оваа установа ги има посветено во чест на Ацо Шопов.

признание2

По повод 93 годишнината од раѓањето на штипскиот поет, револуционер и основоположник на современата македонска книжевност, Ацо Шопов ВО Штип се организираше традиционалниот рецитал „Младите за Шопов“ и манифестацијата „Пеења на тишината“.

Во спомен собата на „Ацо Шопов“ во Домот на културата во Штип денес со доделување на признанијата „Во чест на поетот“ се заокружи чествувањето по повод раѓањето на Шопов.