• 1

Соопштенија

 • Нашата агенда - на ваше информирање +

  Нашата агенда - на ваше информирање Ве очекуваме и во Детското Прочитај повеќе
 • Повелете утре на концерт на Градскиот хор во Амфитеатарот на Библиотеката +

  Повелете утре на концерт на Градскиот хор во Амфитеатарот на Библиотеката 18.07.2016 (понеделник) во 21:00 ч. Прочитај повеќе
 • Промоција на Библиографија за 30 години - творештво на Трајче Кацаров со 30 љубовни ,,Песни за Таја" +

  Промоција на Библиографија за 30 години - творештво на Трајче Кацаров со 30 љубовни ,,Песни за Таја Утревечер, 14.07.2016 год., 21:00 ч., Прочитај повеќе
 • Прес конференција по повод почетокот на „Бесплатната летна школа“ на библиотеката +

  Прес конференција по повод почетокот на „Бесплатната летна школа“ на библиотеката НУ-УБиблиотека „Гоце Делчев“ од денес Прочитај повеќе
 • Купи книга....сончај се, читај и уживај! Лето 2018! +

  Купи книга.... сончај се, читај Прочитај повеќе
 • 1
 • 2
НУ-УБ „Гоце Делчев“, една од добитниците на признанието „8 ноември 2016“

Штип денес го одбележа Денот на ослободувањето, 8.ноември 2016. Прославата започна со полагање на цвеќе на споменикот на револуцијата на Исар а во 11 часот се оддржа свечената седница на кои беа доделени традиционалните награди и признанија:

- Слободата на Штип е натопена со крв на многу луѓе кои ги дадоа своите животи, од стреланите во Драгоево, Судиќ, Селце и Долани па се до револуционерите кои загинаа во ослободување на овој град. Штип дал многу животи за денешната слобода и таа е испишана со имињата на хероите во нашата револуционерна борба. По 3.5 години како градоначалник, задоволен сум од она што го оставам зад себе, бидејќи сфатив дека треба да се работи од првиот ден. И затоа зад мене и мојот тим стојат над 400 реализирани проекти, над 120 асфалтирани улици, комплетна инфраструктура за селата од Лакавичкиот, Плачковичкиот и Овчеполскиот регион, успешно реализирани културни манифестации, обнова на спортски терени и стотина реализирани проекти на јавните претпријатија. Иако изминатите години се соочувавме со многу отпори и сопки, сепак го исполнивме она што го ветивме - кажа во своето излагање градоначалникот на Штип, прим.м-р Илчо Захариев.

nagradi9

Годинава, добитник на наградата 8.ноември е ЈП „Исар“ за сиот ангажман во изминатите 4 години. Во овој период реализирана е обнова на бањата Кежовица, во тек е обнова на тушевите, успешно остварување на проектот за уредување на корито на река Отиња, сочувување на градската чистота и беспрекорно градот е снабден со вода за пиење.

Носители на признанијата се службата за итна медицинска помош, приватната компанија „Семак фешан“ која наскоро ќе ја отвори новата фабрика во Штип, НУ-УБ „Гоце Делчев“ која одбележува 70 години постоење и на дуото „Грациозо“ составено од д-р Невенка Дуковска и м-р Кристина Палија. Наградата во име на библиотеката ја прими директорката, м-р Милена Ристова-Михајловска.

nagradi11  nagradi11 1

Во своето обраќање, претседателот на Советот, д-р Влатко Миташев укажа на потребата од заедништво во овие пресудни мигови за земјата, а потсетувањето на денот на ослободувањето треба да биде патоказ за сите генерации, дека да се биде Македонец е чест и гордост и тоа треба достоинствено да се брани и чува.

Попладне беше отворена традиционалната изложба на ДЛУШ во фоајето на НУЦК „Ацо Шопов“ а одбележувањето ќе заврши со промовирањето на новите доктори на науки на Митровденските средби во библиотеката.

nagradi14