• 1

Соопштенија

 • Нашата агенда - на ваше информирање +

  Нашата агенда - на ваше информирање Ве очекуваме и во Детското Прочитај повеќе
 • Повелете утре на концерт на Градскиот хор во Амфитеатарот на Библиотеката +

  Повелете утре на концерт на Градскиот хор во Амфитеатарот на Библиотеката 18.07.2016 (понеделник) во 21:00 ч. Прочитај повеќе
 • Промоција на Библиографија за 30 години - творештво на Трајче Кацаров со 30 љубовни ,,Песни за Таја" +

  Промоција на Библиографија за 30 години - творештво на Трајче Кацаров со 30 љубовни ,,Песни за Таја Утревечер, 14.07.2016 год., 21:00 ч., Прочитај повеќе
 • Прес конференција по повод почетокот на „Бесплатната летна школа“ на библиотеката +

  Прес конференција по повод почетокот на „Бесплатната летна школа“ на библиотеката НУ-УБиблиотека „Гоце Делчев“ од денес Прочитај повеќе
 • Купи книга....сончај се, читај и уживај! Лето 2018! +

  Купи книга.... сончај се, читај Прочитај повеќе
 • 1
 • 2

предаваистор0

Во НУУБ „Гоце Делчев“ се оддржа предавањето и претставувањето на едицијата „Врвови на светската историја, филозофија и психологија со психоанализа“ како дел од одбележувањето на 23 октомври – Денот на македонската револуционерна борба. Гледајќи кон иднината, младите забораваат на минатото, констатирале историчарите:

- Историјата е учителка на животот, но за жал од неа се поналку се учи и се вадат поуки - рече Тодор Чепреганов, универзитетски професор.

предаваистор1

Освен обичниот народ и голем број научници од областа на историските науки, досега се соочувале со проблем на соодветен материјал, нешто што е надминато со едицијата „Врвови на светската историја, филозофија и психологија со психоанализа“:

- Материјалите беа концентрирани на еден период и вакум за друг, па мораше да се прибирата информации и од соседството, истакна Соња Николова, промотор.

предаваистор2

Вакви проблеми сега ќе немаат студентите по историја кои сите потребни материјали ќе можат да ги најдат на едно место:

- Едицијата е достапна во нашата студентска читална и на располагање на сите заинтересирани, рече Милена Ристова - Михајловска, директор на НУ – УБ „Г. Делчев“ – Штип.


Токму оваа едиција беша промовирана во Штип.Ваквите промоции се одлична можност да научиме нешто ново, рекоа посетители.

предаваистор3

Д.Р.

19/10/2016